Veelgestelde vragen
Stichting Gooimeerzeilen is een stichting die de belangstelling voor het zeilen bevordert in de vorm van:
- betaalbare zeilcursussen op het Gooimeer op eigen boten,
- betaalbare zeilcursussen op het Gooimeer op een waarschip,
- geven van van privélessen (op eigen boot van de cursist of een boot van de stichting),
- deeelname aan watersport gerelateerde evenementen in Huizen.
Stichting Gooimeerzeilen bestaat alleen uit vrijwilligers. Wij dragen graag het plezier van het zeilen over.
Bij Gooimeerzeilen kan je je inschrijven voor diverse zeilcursussen. De standaard zeilcursus bestaat uit 6 dagdelen van ongeveer 3 uur. Nadat je je aangemeld hebt, wordt je ingedeeld in een groepje van meerdere cursisten en krijg je een vaste schipper die de cursus geeft. De dagdelen waarop wordt gezeild stemt de schipper met deelnemers af. In de meeste gevallen is dat een vaste avond.
Maatwerk is uiteraard ook mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op via mail@gooimeerzeilen.nl
In april/mei wordt het rooster gemaakt. De datum van aanmelding bepaalt in principe de indeling. Als je meer alternatieven hebt aangegeven, heb je meer kans om te worden ingedeeld. Ben je ingedeeld en het groepje waarmee je gaat zeilen is compleet, dan ontvang je een mail met de naam van de schipper en de andere deelnemers in je groepje. Na het ontvangen van het rooster neemt jouw vaste schipper contact met je op om de zeildagen af te spreken. Mocht dit te lang duren dan kun je altijd contact opnemen met het bestuur.
Je schipper natuurlijk! Stuur een mailtje naar mail@gooimeerzeilen.nl of deel je ervaring via social media (Facebook, Twitter en Instagram). Je kunt ook een beoordeling op onze site achterlaten.
Op het aanmeldingsformulier geef je aan welke avonden/dagdelen je in principe beschikbaar bent (meer alternatieven geeft ons ook meer mogelijkheden om je in te delen). Wij delen je met 4 á 5 andere deelnemers in bij een schipper op een vaste voorkeursavond. In de weken na het versturen van de indeling neemt jouw schipper contact met je op om de definitieve zeildata af te spreken (dit gaat meestal in goed overleg, waarbij wij ervan uitgaan dat je het overgrote merendeel van de door jouw opgegeven avond/dagdeel beschikbaar bent).
Helaas is het voor ons niet mogelijk om vooraf rekening te houden met aanmeldingen die geen vaste vrije avond/dagdeel hebben aangegeven, of met zeer lange vakanties buiten de grote schoolvakantie. Voor deelnemers met wisseldiensten: in principe weet je voor half mei welke 6 avonden/dagdelen je gaat zeilen. Onze ervaring is dat schippers -tot in het redelijke- rekening houden met de beschikbaarheid van de deelnemers.
Een reddingsvest is heel belangrijk. Hoewel iedereen moet kunnen zwemmen, kun je bij het overboord vallen ook buiten bewustzijn raken (gelukkig is dit bij Gooimeerzeilen nog nooit voorgekomen). Het water is in het voorseizoen nog koud en er kunnen snel onderkoelingsverschijnselen optreden als je in het water valt. Met het reddingsvest blijf je drijven met je hoofd boven water en ben je goed zichtbaar zodat je snel uit het water kunt worden gehaald.
Alle schepen zijn volledig uitgerust, inclusief de wettelijke verlichting. Er kan dus in het donker worden doorgezeild (een hele leuke ervaring). In het voorseizoen wordt er meestal wat korter gezeild (dan is kouder en vroeg donker). Later in het seizoen kan er wat langer worden doorgezeild. Gemiddeld duren de zeiltochten ongeveer 3 uur.
Dit is afhankelijk of er overdag of ‘s avonds gezeild wordt. In principe wordt de aanvangstijd in overleg met je schipper en de ander deelnmers in je groepje bepaald. Meestal start de avondles tussen 18.30 en 19.30.
Er worden aan het begin van het zeilseizoen 2 theorielessen aangeboden: één op een zaterdagochtend en één op een doordeweekse avond. Beide lessen hebben dezelfde inhoud. Aan één deelnemen is dus voldoende. Mocht je de theorieles hebben gemist dan krijg je van ons nog wel het theorieboek (meld ons even dat je dit niet ontvangen hebt). Door zelfstudie tijdens de zeiltochten kun je de theorie verder leren. Ook tijdens de zeillessen wordt er aandacht aan de theorie besteed.
In ongeveer 2 uur krijg je een introductie over de beginselen van het zeilen en zeiltermen, zodat je voorbereid aan de zeiltochten kunt beginnen. Wij vertellen iets over het weer, de boten en welke kleding je het beste kunt dragen. Met zelfstudie en door veel te vragen tijdens de zeiltochten kun je de theorie verder uitbreiden. Uiteraard kunnen wij in 2 uur slechts een summier overzicht geven.
Tijdens de theorieles krijg je het theorieboekje ‘Kleine leidraad voor zeilers’. Hierin staat alle theorie die je voor het zeilen nodig hebt. Voor deelnemers die veel meer over zeilen willen weten, adviseren wij het dikke boek ‘Leidraad voor zeilers’. Dit boek kun je tijdens de theorieles bij ons aanschaffen, maar is ook in de betere boekhandel te koop.
Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een betalingsmail van Stichting Gooimeerzeilen. De factuur wordt verstuurd door facturensturen.nl. In deze mail staat een link waarmee je via iDeal kunt betalen. In de bijlage van die mail zit een PDF met de betalinggegevens
Betalen kan ook door het cursusgeld zelf over te maken op IBAN NL53 INGB 0005 5457 20 t.n.v. Stichting Gooimeerzeilen.
Indien je ons naast de deelnemersbijdrage wilt sponsoren, stellen wij dat zeer op prijs. Neem contact op met het bestuur voor mogelijkheden.
Nee, in principe niet. Het kan altijd gebeuren dat een zeiltocht een keer niet doorgaat (bijvoorbeeld doordat je zelf verhinderd bent, of omdat het zeer slecht weer is). Onze ervaring is dat schippers de zeiltochten die uitvallen door slecht weer op een ander moment inhalen.
Aan het begin van het seizoen krijg je een vaste schipper toegewezen. Zorg ervoor dat je met de schipper afspraken maakt over hoe je kunt laten weten dat je een keer niet meegaat. De meeste schippers maken een app-groep aan waarin de communicatie plaatsvindt en waarin je kunt laten weten dat je verhinderd bent.
Gooimeerzeilen leidt niet op voor een zeildiploma (daar zijn wij niet toe bevoegd en dit is ook niet onze doelstelling). Als dit voor jou een belangrijk doel is, adviseren wij je met een officiële zeilschool contact op te nemen.