Joomla 3.2 Template by Justhost Complaints

Zeilen met Stichting Gooimeerzeilen.

Erika van der Hulst, Huizen - oktober 2016 

 

FB IMG 1475670763417

"Varen is fun! Voor mij betekende dat altijd: zon op mijn gezicht, kabbelende golven, wijntje erbij en iemand die de boot bedient. Maar in het voorjaar van 2016 bedenk ik mij: ik wil het ánders doen, het roer in eigen handen nemen. Het lijkt me heerlijk om zélf te kunnen zeilen. Géen complete cursus om m'n vaarbewijs te halen, maar op laagdrempelige wijze het zeilen ontdekken. Via Google en Facebook valt mijn oog al snel op Stichting Gooimeerzeilen. Zij bieden acht avonden zeilles onder leiding van een vrijwillige schipper. Diezelfde week meld ik mij aan voor de maandagavond bij schipper Sietse van der Gaast. Met zo'n naam is succes bij voorbaat al gegarandeerd.

De eerste lesavond, maandag 2 mei 2016, verzamelen we iets vóor 19:00 uur in de Haven van Huizen. Drie cursisten en onze schipper. Hij vraagt naar onze ervaring met zeilen en begint enthousiast te vertellen over de twee boten van de Stichting: de Valk en de Randmeer. Ook vertelt hij wat er allemaal bij komt kijken voordat je kunt uitvaren en hoe hij de lessen wil opbouwen. De zeiltermen vliegen me werkelijk om de oren: geen touwen maar lijnen en schoten; grootzeil en een fok; bakboord en stuurboord; kikkers, schroeven en zwaarden. Het duizelt mij bijna... 

Op aanwijzingen van schipper Sietse doen we benzine in de buitenboordmotor, leren we de zeilen hijsen, het roer bedienen en varen we voor het eerst de haven uit. Op het Gooimeer leren we over stag te gaan, aan de wind te zeilen, te gijpen, oefenen we 'man overboord' en krijgen we uitleg over vaarroutes & -boeien en over voorrangsregels & etiquette op het water. Het wordt voor mij een wekelijks evenement waar ik steeds opnieuw met veel plezier naar uitkijk. Uitwaaien op het water, mijn hoofd leeg maken, letterlijk leren kijken vanuit een andere dimensie, op de boot waan ik mij eventjes in een andere wereld.

De onderlinge sfeer aan boord, met cursisten en een schipper die elkaar vooraf niet kennen, is prima. Om beurten nemen we koffie en thee mee. Wie zijn/haar koffiebeurt wil 'afkopen', zorgt voor lekkere koeken of een andere versnapering. Als het tijd is voor koffiepauze, leggen we aan bij een steiger of één van de eilandjes in het Gooi- en Eemmeer: de Schelp, Huizerhoef of de Dode Hond.  En ook Almere Haven wordt een geliefde bestemming. Met nieuwe brandstof in onze magen zeilen we in het donker met toplicht aan terug naar Huizen. Vaak belanden we na zo'n intensieve en leerzame avond op het terras bij de Haven van Huizen voor een borrelhap, een biertje en verlengde gezelligheid.

FB IMG 1475670774359De weers- en windomstandigheden verschillen per week. Eén avond zeilen we vanwege de regen volledig in regenpak, een volgende avond lijkt er geen zuchtje wind te zijn maar varen we na een kop koffie toch uit om wat oefeningen te doen. Plezier hebben we altijd. De avond die de meeste indruk op mij zal maken, staat er windkracht 5 met in de vlagen windkracht 6. Ondanks de reven die we in het grootzeil leggen, vaart onze Valk behoorlijk schuin, moet ik mijzelf afzetten tegen de rand van de kuip om overeind te blijven en is een flinke dosis focus nodig om de juiste manoeuvres uit te kunnen voeren om veilig het Meer over te zeilen. Door als team ook onder deze omstandigheden ons beste beentje voor te zetten, genieten we met z'n allen ontzettend van deze stoere actie. Petje af voor onze schipper die dit avontuur aandurft met zo'n stel nog redelijk onervaren matrozen!

Met de scheepstermen blijkt het uiteindelijk best mee te vallen. Het is nou eenmaal handig om aan boord de juiste termen te gebruiken zodat iedereen weet waar je het over hebt. Bovendien organiseert Stichting Gooimeerzeilen twee keer een Theorieles, waar alle zeiltermen nog eens rustig en overzichtelijk voorbij komen. Je kunt voor E 5 een boekje kopen om alles nog eens rustig na te lezen. 

Zondag 25 september hebben we met alle cursisten, schippers en Bestuur het zeilseizoen afgesloten. Met privéboten van enkele schippers zijn we nog één keer het Gooimeer op gegaan om te zeilen. Hapjes, lekkernijen en drankjes mee van de Stichting. Eind van de middag verzamelden we weer bij de Botterwerf voor een tot in de puntjes verzorgde borrel en bbq. Dat het na deze stralend zonnige nazomermiddag diezelfde avond nog ging regenen? Dat deed er niet toe: gezelligheid en plezier ten top!

Wat simpelweg begon als een leuk avondje leren zeilen, heeft mij zoveel meer gebracht: behalve teamspirit en gezelligheid, ook de állermooiste zonsondergangen van Nederland -compleet met 'Gouden uurtje' gevolgd door het zogeheten 'Blauwe uurtje'- waardoor ik als wannabee-amateurfotografe regelmatig vergat waar ik mee bezig was: het roer bedienen. Hilariteit alom zodra de prachtige luchten het weer eens wonnen van mijn stuurkunsten. Met als resultaat dat mijn smartphone na verloop van tijd toch écht in het tonnetje opgeborgen werd, om een live-oefening 'man-overboord' vóór te zijn... 

Volgend jaar ben ik graag weer van de partij. Ook jij kunt je nu al aanmelden om op ongedwongen manier zeilervaring op te doen. Stichting Gooimeerzeilen biedt groepen voor tieners en volwassenen van alle leeftijden en dito ervaring. Doen!"

 

FB IMG 1475670789391